Uudised

14:41 17.07.2024

Selgunud on maakonna konkursi „Eesti kaunis kodu 2024“ Valgamaa laureaadid

27. aastat toimuv kaunite kodude konkurss on ellu kutsutud, et parimaid saaksid tunnustada kohalikud omavalitsused ja maakonnad ning parimatest parimaid Vabariigi President.

 

Valgamaa kaunima kodu konkursile esitati sel aastal 9 kandidaati:

  • perekond Viksi maakodu Tõrva vallas
  • perekond Kerb’i kodu Valga linnas
  • perekond Ots’a kodu Hargla külas
  • perekond Jeetsi kodu Valga linnas
  • Siret Pulleri ja Krister Laasi kodu Valga linnas
  • Jane Zuppuri ja Viktor Egliti kodu Valga linnas
  • Kai ja Vaino Tiidt’i kodu Otepää vallas
  • perekond Poderat’i kodu Otepää vallas
  • perekond Kruus’i kodu Otepää linnas.

Kaunima kodu laureaadi tiitliga pärjati perekond Viksi maakodu Tõrva vallas, perekond Kerbi kodu Valga linnas, Jane Zuppuri ja Viktor Egliti kodu Valga linnas ning Kai ja Vaino Tiidti kodu Otepää vallas.

Maakondlik hindamiskomisjon iseloomustas kaunimaid kodusid alljärgnevalt:

Perekond Viksi maakodu Tõrva vallas

1926. aastal ehitatud Arvo-Käre talu asub Tõrva vallas Jõgevestes, Väikese Emajõe ääres. Selles paigas on võimalik kogeda ajalugu oma kõige ehedamas võtmes, kujutades ennast tagasi 1944. aasta lahingupaikadesse.

Kinnistule sõites avaneb meile justkui salamaailm. Rajatud tiik ja seda ümbritsev haljastus on esimeseks üllatuseks. Järgnevad lugematul arvul kõrvuti paigutatud erinevad vanasõidukid ja põnevad hooned. Perekonnaliikmete ühised huvid on mägisel maastikul ootamatu vaatepildi vahvaks tervikuks loonud. Selle kõige taga on tunda suurt meeskonnatööd.

Pereisa hoolitseb tehnika eest ja tegeleb mesilastega, iluaedade ja lillepeenarde eest kannab hoolt pereema, keda nimetatakse naljatamisi rooside kuningannaks. Seda ajaloolist sõjatandrit, sillerdavat Emajõge ja muinasjutulist maastikku peaksid teisedki nägema.

Kai ja Vaino Tiidt  kodu Otepää vallas

1992.aastal ostetud kodus toimetab tegus vanapaar. Kõrgest east hoolimata on töökas pererahvas oma koduaias säilitanud silmailu ja korra. Lihtne õuekujundus ning avarad vaated tiigile ja metsale loovad koduse tunde. Perenaise vaieldamatud lemmikud on roosid, lisaks veel hostad, liiliad, rododendronid ja erinevad okaspuuvormid. Igal hoonel ja aial on rääkida oma lugu. Hubane ja mõnus maakodu.

Jane Zuppur ja Viktor Eglit kodu Valga linnas

Kaua aega otsitud ja 2007.aastal ostetud kinnistu oli peremehe „kodu äratundmine“. Tema idee järgi on võimendatud Valgale omast vaheldusrikast reljeefi. Sadevete kogumiseks on rajatud tiik. Hoonete avarad terrassid võimaldavad sujuva ülemineku siseruumist väliruumi.

See on kodu, kus on tunda kogu pere panust. Kaunilt kujundatud aias jätkub värvi ja vormi ilu kevadest sügiseni. Hea tunnetusega valitud taimede kooslused on ka külastajatele andnud värskeid ideid oma koduaia kujundamisel. Funktsionaalselt liigendatud krundi lahendus jätab harmoonilise ja tervikliku mulje.

Perekond Kerb  kodu Valga linnas

Suures ja hoolitsetud linnakodus püüab esmalt pilku kinnistut ümbritsev võimas kõrghaljastus. Avaras aias on tarbeaed, bassein, kanala, puhkenurk, joogaterrass kaskede all, omanäoline väiksetest maakividest kelder ja grillimaja. Haljastus on hoolikalt läbimõeldud ja terviklik. Maitsekalt kujundatud istutusalad on raamitud maakividega. Suvisel ajal püüab pilku hobuserauakujuline lillepeenar.

Elumaja sai äsja endale avara terrassi, kus perel on hea puhkehetkedel mõnuleda ja külalisi vastu võtta. Aeg-ajalt korraldatakse siin kodukohvikut ja huvilistele joogatunde.

See kodu on kogu pere ühislooming. Siin ei taju tööd ja vaeva vaid rõõmsat ühistegemist  ja tulemuste nautimist.

Valga maakonna konkursi „Eesti kaunis kodu 2024“ FOTOD. Pildistas Paul Poderat.

Vabariigi Presidendi vastuvõtt laureaatidele toimub 25. augustil. Maakonna kaunimaid kodusid tunnustakse novembris toimuval tänuüritusel.

 

 

Kaasrahastanu EL
Valgamaa Arenguagentuur