Uudised

18:50 30.11.2023

Tunnustati Valgamaa parimaid vabaühendusi, kogukondi ja kaunemaid kodusid

Täna, 30.11.2023.a.  toimus Otepää kultuurimajas Valgamaa vabaühenduste, kogukondade ja kaunimate kodude tänusündmus.

Konkursile Valgamaa MTÜ ja Väärt kodupaik 2023 laekus 20 kandidaati, suurema tunnustuse pälvisid neist viis: Sooru Külaselts – koostöös peituv jõud, Otepää Kogukonnaturg – väärtustades kohalikku ja kohalikke, MTÜ Laatre Heaks – kogukonna uus hingamine, MTÜ Saunaministeerium – kütab Valga kuumaks ja Taagepera Külaselts - Väärt kodupaik 2023.

Vabaühenduste tunnustussündmus toimus kaheteistkümnendat korda, selle aja jooksul on konkursile esitatud 161 kandidaati ja tunnustatud 53 ühingu tegemised.

 

Sündmusel tunnustati ka konkursi „Eesti kaunis kodu 2023“ Valgamaa nominente ja laureaate.

26. aastat toimuv kaunite kodude konkurss, on ellu kutsutud, et parimaid saaksid tunnustada kohalikud omavalitsused ja maakonnad ning parimatest parimaid Vabariigi President.

Valgamaa kaunima kodu konkursile esitati sel aastal 13 kandidaati, neist laureaadi tiitliga pärjati kolm: Rita Tõkke suvekodu Tõrva linnas, Ülle ja Richard Künnapi kodu Otepää vallas ning Mare ja Olaf Voode kodu Valga linnas.

 

Tunnustussündmust korraldasid Valgamaa Arenguagentuur ja Valgamaa Partnerluskogu ning  selle toimumist toetas Kodanikuühiskonna Sihtkapital. 

Sündmuse pildigalerii on leitav SIIT 

Fotode autor Paul Poderat.

 

Konkursi Valgamaa MTÜ ja Väärt Kodupaik 2020 nominendid:

 

MTÜ Fortissimo

MTÜ on loodud 2015. aastal toonases Tõlliste vallas. Alustati väikese koduse laulustuudiona, kuid peagi kasvas tegevus kordades laiemaks. Tegutsetakse Tõlliste piirkonnas, peamiselt Tsirguliinas.  Alates 2020. aastast on tegemist kogukonna arenguga tegeleva ühinguga. Viimaste aastatega on ühing korraliku hoo sisse saanud ja edukalt küsitakse kogukonna arendamiseks toetusi erinevatelt rahastajatelt, et kogukonnal oleks vahendeid ürituste korraldamiseks, piirkonna lastel kohti, kus veeta vaba aega ja loomulikult panustavad nad kohalikku suursündmusesse Tsirgufest.

Korvpalliklubi Valgamaa

See klubi on loodud aastal 2017 arendamaks noorte ja harrastajate korvpallitegevust Lõuna-Eestis. Klubi pakub üle kogu Valgamaa maakonna suuremates ja väiksemates kohtades professionaalseid treeningvõimalusi ning korraldatakse lastelaagreid. Tänu klubi tegevusele sai Sooru küla endale korvpalliväljaku, kus mängida saavad nii suured kui väikesed spordisõbrad omale sobival ajal.

MTÜ Mäe-Koda

See 2016. aastal loodud ühing tegutseb silmapaistvas kogukonna kogunemispaigas ja vahvas peopidamise kohas. Nad pakuvad suurepärast elamustoitlustust kohapeal ja valmistavad maitsvaid torte ja suupisteid kaasa ostmiseks. Ühingu eestvedaja jagab lahkelt oma oskusi viies läbi koolitusi pulgakommide ja vahvlirooside valmistamisest kuni küünalde tegemiseni. Nad osalevad aktiivselt Mulgimaa peremängus ja nende loodud Täpimaja vajab aitab teha teha ajarännaku minevikku ning luua mõnusa meeleolu.

MTÜ Koduharjutus

See ühing on  asutatud märtsis 2020 eesmärgiga eluks vajalike tegevuste tutvustamine, nõustamised, koolitused ja harjutused.  Nüüdseks on nad pigem keskendunud ühele kitsamala valdkonnale pakkudes võimalust omandada auto juhtimise alaseid teadmisi ja oskusi nii Valgas kui Tõrvas.

Otepää Aianduse ja Mesinduse Selts

Selle seltsi alguseks saab lugeda 1969. aastat, mil aiandushuvilised kogunesid ühtse katusorganisatsiooni alla. Augustis 1979 avasid nad oma seltsimaja, et käsitööd viljeleda, näituseid korraldada, aiandusalaseid tegevusi tutvustada ja populariseerida elanikkonna hulgas.  Tänaseks on maja, kus tegutsetakse teine, kuid toimuvad põnevad töötoad, kus kootakse kangastelgedel ja tegeletakse muu käsitööga. Eelmisest aastast on populaarseim vajalike vahendite soetamise järgselt toimuv keraamikaring ning aktiivselt tegutsetakse oma köögionurga sisustamisega, et ka kulinaariaring avada. Loomulikult ei saa unustada ka valdkondlikke mesinike õppepäevi.   Seltsil on vähemalt 50 liiget, kes aitavad korraldada õpitubasid ning laatasid, mid aigas-aastraselt toimub 4. 

MTÜ Valga Areng

Ühing, mis loodi 2020 aasta märtsis seadis oma eesmärgiks arendada Valga linna, eelkõige neid piirkondasid, kus on tegus kogukond ning on vajadus praktiliste ja elukeskonna arengut soosivate tegevuste järele. Esimese suurema ja silmapaistvama tööna said nad toetuse, et ehitada Valga äärelinnas asuvasse Peebu parki laste mänguväljak. Ühingu eestvedajad tundsid muret ka selle pärast, et Valga keskuse linnapilt vajab värskust linnapilti ja mahajäetud kuid suure ajalooga hooned võiksid olla pisut kaunimad kui seni. Nad paigaldasid õmblusvabriku hoone akendele pildid selle maja töö ja toodete hiilgeaegadest. Sel aastal andsid nad koos Valga muuseumiga värskema välimuse kirikuplatsil asuvale tühjalt seisvale Haynbergi hoonele, millel võimas ajalugu, kuid kahjuks aastakümneid seisnud tühjana. Nüüd on akendele paigutatud fotode ja infomaterjalide kaudu väärikas hoone taas esinduslikum ja pakub uusi teadmisi ja silmailu nii kohalikele kui turistidele. 

Tõrva Kinosõprade Selts MTÜ

2014. aasta septembris loodud selts tegeleb eelkõige kohaliku kinokultuuri toetamisega.  Et linastuvaid filme oleks hea vaadata ja kinos õdus olla on nad taotlenud erinevaid toetusi nii tehnikale, maja sisustusele ja ka interjööri parandamiseks. Tõrva kino Koit tähistas sel aastal oma 70. Sünnipäeva, mille tähistamiseks korraldati uhke pidu, koostöös piirkonna ettevõtjatega korraldati mitmeid loosimänge ja eriüritusi, võeti kasutusele kliendikaart Koiduke. Selts annab ka mitmetele Tõrva valla noortele päris esimest töökogemust - kinoteenindajad on tavaliselt Tõrva gümnaasiumi õpilased või tudengid.

 MTÜ Tõrva Noorte Liit

See Liit on asutatud septembris 2012 eesmärgiga arendada, toetada ja kaitsta noorte huve, soove ning omaalgatust. Ühingu liikmed on noorsootööga ja kohaliku piirkonnaga seotud noored ja noortevaldkonna eestvedajad. Nüüdseks  tegutsevad lisaks liikmetele organisatsiooni juures ca 30 vabatahtlikku, kes veavad eest Tõrva Raadio tegemisi. Ja Tõrva Raadio tähistab saabuval aastal oma 10. tegevustaastat, mis tähendab, et vabatahtlik raadio on toiminud nüüdseks 9 aastat! Raadio saatekava on muljetavaldav ning teeb sisukusega silmad ette suurematelegi raadiojaamadele. Käesoleval aastal on raadio eetris kahel perioodil: Tõrva Tule-Päevade ajal ning jõulude ajal.

Stuudio Joy MTÜ

Stuudio eesmärk on Valga valla elanike vahel kultuurilise silla loomine. missioon on kaasa aidata turvalise elukeskkonna säilitamisele. Läbi loomingulise tegevuse püüavad nad taastada paljude kriiside tõttu häiritud kogukonna liikmete emotsionaalset tasakaalu. Tegutsetakse alates aastast 1995 kui alustati täiskasvanute kultuurihuvil põhineva muusikalise, tantsulise, näite- ja kujutava kunsti alaseid tegevusi, Stuudiol on tunnustatud maine nii oma vabariigis kui üle riigipiiride ja praeguseks on neil oma filial ka Tallinnas. Nende laulu- ja tantsuetendused on meeldejäävad ja professionaalsed ja nende korraldatud kontserdid ei jää alla kvaliteetsetele suursündmustele.

 

 

MTÜ Mulgi Elamuskeskus

Keskus on tegutsenud aastast 1999, kuid alles mõned aastad praeguse nime all. Oma valdkonnas instituudina Mulgi kultuuri propageerinud asutusel on nüüdseks  enam kui 15 aastat pikisilmi oodatud keskus valmis ja avatud. Ajaloolisest Sooglemäe talust on saanud kaasaegne ja meelelahutuslik kogu perele mõeldud külastuskeskus, mis tutvustab mulgindust atraktiivsete ja nutikate lahenduste abil. Keskus on mulgi kultuuri maamärk ja identiteedi kandja, ühtaegu nii vaatamisväärsus, muuseum, infokeskus, sündmuste korraldamise keskus kui kohalike teenuste-toodete koostöö- ja müügikeskus. Sel aastal on hoogsalt toimetamisega alustatud - keskuses toimus Mulgi pidu ja sügislaat, rääkimata mitmetest populaarsete esinejatega kontsertidest.

Valgamaa Spordiliit

Ka see liit on tegutsenud järjepidevalt juba 1999. aastast. Ta ühendab endas üle 30  erineva Valgamaa spordiklubi ja eesmärgiks on spordi harrastamine ja selleks tingimuste loomisele. Liit koordineerib  spordialast tegevust Valga maakonnas. Nad korraldavad täiskasvanute meistrivõistlusi ligi 20-l alal ja koolinoorte meistrivõistlusi on korraldatud sel aastal rohkem kui 20-l korral, lisaks mitmed jooksusarjad, suusasarjad, liikumispäevad ja väikevõistlused. Suure sammuna oma tegevustest teavitamiseks on loodud sotsiaalmeedia kanalid, et igaüks saaks otsida ja leida omale põnevaid tegevusi liikumisharrastusega tegelemiseks ja võistluste jälgimiseks.

Ala Külaselts

Seltsi asutamine toimus aastal 2005 aktiivsete külaelanike poolt eesmärgiga kogu külaarendamine alates kultuurist ja sotsiaalteemadest heakorra ja loodushoiu toetamiseni. Selts soovib paikkonna rahvast kodust välja tuua ja eri põlvkondi liita koostegemistega. Nüüdseks on naaberkülaga koostöös uuesti hoog sisse lükatud Ala rahvamajale. Viimastel aastalel praktiliselt tühjana seisnud ruumis on korraldatud korrastustöösid ja just sellel aastal on saal saanud taaskord rahvale avatuks. Ala rahvamajas on toimunud küünlapäeva tähistamine, naistepäeva ja volbriöö üritus, selle aasta septembris enendus improteatri etendus ja tulemas on ka  alati  menukas ja populaarne olnud jõulupidu.  Koos tegutsedes ja kaasates ka kohalikku omavalitsust saab suuri asju korda saata. 

Riidaja-Põdrala Kogukond

2008 aastal loodud külade ühendus teeb ühistegevusi, säilitab külaelu ning loob võimalusi koolitus-, kultuuri-, harrastustegevusteks ja meelelahutusteks.  Sel aastal on palju arendatud Riidaja mõisa ümbrust. Ehitatud mänguväljak küla lastele, ehitatud avalik Mulgi kaabu kujuline WC kogukonnale, istutatud 100 lillesibulat ümber Riidaja mõisatiigi. Aktiivselt korrastatakse Riidaja mõisamaja. Korraldati erinevaid üritusi- mõisapäev, lastekaitsepäev, munadejaht. Regulaarselt kohtub käsitööringi ning saviring. Tegutseb noortetuba. Üritusi ja tegevusringe külastavad lisaks kohalikele ka lähiümbruses elavad inimesed. Mõisapark on saanud taas kena ilme just tänu aktiivsetele kogukonna liikmetele.

Puka Kogukond

See kogukond, mis 2017. aastal grupeerus, soovib piirkonnale vajalikke kogukonnateenuseid pakkuda, neid arendada ja kaasajastada. Oma suurimaks saavutuseks peavad nad õppeköögi loomist ja käivitamist, mis võimaldab inimestel kokku saada, arutelusid, koolitusi ja õpitubasid läbi viia.  Nüüd on nad lisaks hakanud tegelema kirjastamisega andes välja vägagi vahva külakiirte foto-kokaraamatu pealkirjaga «Meie oma aeg ja lugu». Raamatus tutvustavad Puka küla vahvad ja tegusad ennast, enda tegemisi ja oma lemmiktoitu, lisades juurde ka retsepti, et kõik soovijad saaks seda katsetada. Sündinud on armastusega tehtud raamat maitvatest toitudest ja toredatest inimestest, mida kinkida nii kohalikele kui külalistele.

Arula Külaselts

595. aastapäeva tähistanud küla selts tegutseb aastast 2005. Külavanema eestvedamisel peetakse küla blogi, mis kajastab põhjalikult nii ajalugu kui ka tänapäeva. Koos korraldatakse talgupäevi, kokkusaamisi ja muid üritusi, tegemist on kokkuhoidva kogukonnaga. Siin mälestatakse ja tutvustatakse siitkandist pärit kultuuriinimesi ja antakse välja piirkonda tutvustavaid voldikuid. Tänu külaseltsi tegevusele on küla muutunud paigaks, kus on põnev ja huvitav elada.

 

Konkursi laureaadid:

MTÜ Laatre Heaks - Kogukonna uus hingamine

Selle aasta veebruaris loodud ühing on oma eesmärgiks võtnud kohaliku elu ja elukeskkonna parandamise. Ühing toimetab aktiivselt, et muuta alevik atraktiivsemaks elupaigaks ja luua võimalused mõnusaks vabaajaveetmiseks ja toredateks ühistegevusteks. Korraldatud on talguid ja viidud läbi erinevaid küsitlusi ning kogukonna vestlusringe. Rajamisel on külaplats, paigaldatud lipumast. Koostöös vallaga valmis mänguväljak. Tähistati mänguväljaku valmimist. Toimunud on volbritrall, talgud, seenerännakud ja piknik. Oma aktiivse tegevusega silma paistnud ühing on muutnud Laatre mõnusaks kohaks, kus elada.

 MTÜ Saunaministeerium - Kütab Valga kuumaks

2022 aasta märtsis loodud ühendus kasvas välja saunaliste sõpruskonnast. Ühingu eesmärgiks on meelelahutuse organiseerimine ning saunakultuuri hoidmine ja arendamine. Ühing toodab oma eesmärkide saavutamiseks erinevaid saunatooteid ja korraldab erinevaid õpitubasid. Augustis korraldas mittetulundusühing Valgas Pedeli ääres Saunatänava festivali, kus Valga inimesed ja ka külalised kaugemalt said meeleolukalt aega veeta.  Lisaks viisid nad  läbi saunamütside töötube Sooru järve ääres ning Valgamaa noorte suvekoolis. See ühing ei nokitse üksinda nurgas, vaid leiab endale koostööpartnereid ja tegutseb nendega koos sh kohaliku omavalitsusega.

 MTÜ Otepää Kogukonnaturg - Väärtustades kohalikke ja kohalikku

Selle aasta veebruaris ilmavalgust näinud ühing sündis heast koostööst Otepää Külade Ühenduse, kohaliku omavalitsuse ja kohalike ettevõtjate vahel. Tegevuse kavandamisel on kokku viidud olemasolevad ressursid, ehk hoone ja kohalike vajadused. Ühistel aruteludel jõuti tõeliselt multifunktsionaalse keskuse loomise plaanini. Kavandamisse kaasati ka teenusedisainer, kelle abiga pandi kirja tulevikukontseptsioon. Oma lühikese tegutsemisaja jooksul on nad tõestanud, et ollakse õigel teel. Toimuvad erinevad koolitused, kohtumised, koosolekud., kohe-kohe käivitub talutoodete pood. Inimesed on kogukonnakeskuse omaks võtnud, palju tööd on ära tehtud vabatahtlikkuse alusel ja just võimaluste paljusus ja teenuste kättesaadavus kutsub siia oma kohtumisi korraldama või lihtsalt mõnusalt aega veetma õpitubades ja ühiskokkamiste korraldamises. Kaasas olevad lapsed leiavad meelepärast tegevust laste mängutoas ja kui on vaja teha kaugtööd või osaleda veebikohtumistel, siis on selleks sobiv paik vaikusetoas. Inimesed on kogukonnakeskuse omaks võtnud, palju tööd on ära tehtud vabatahtlikkuse alusel ja just võimaluste paljusus ja teenuste kättesaadavus kutsub siia oma kohtumisi korraldama või lihtsalt mõnusalt aega veetma.

Sooru Külaselts - Koostöös peituv jõud

Et tõsta piirkonna arengu- ja konkurentsivõimet, aidata kaasa vaba aja veetmise, kultuuri- ja sporditegevuste  võimaluste suurendamisele,  loodi siin külas 12 aktiivse inimese eestvedamisel selle aasta  suvel uus külaselts. Peale seda on kogukond hakanud aktiivselt tegutsema: korraldati kodukohvikute päeva, öökino, oldi abiks külapäeva korraldamisel ja viidi läbi külaturu päev, talgud ja stiiliõhtu. Aktiivselt hakati oma tegevustele taotlema ka toetusi. Väljakutsena võeti enda kanda ka rahvamaja est hoolitsemine  ja korda tehti selle põrand. Soorus on elu käima läinud. 

Taagepera Külaselts - Väärt kodupaik 2023

Sel aastal tähistab see külaselts oma kahekümnendat tegevusaastat. Nende aastate jooksul on ühiselt panustatud küla heakorda ja pakutud kogukonna inimestele erinevaid tegevusvõimalusi külamajas. Selts käib koos igakuiselt, kuu viimasel esmaspäeval. Aktiivi kokkusaamine on väga oluline, sest päevakorras on tavapärased teemad: mis eelmisel kuul tegime; kas üritus või ettevõtmine õnnestus; mida saaks järgmine kord paremini teha. Ja siis tulevad päevakorda uue kuu tegemised, kes millegi eest vastutavad, et ettevõtmine õnnestuks. Ning alati õnnitleme ka jooksva kuu sünnipäevalisi. Iganädalaselt käib koos keraamikaring ja avatud on käsitöökamber, tegeldakse ka joogaga. Seltsi eestvedamisel on koos tegutsemisse kaasatud ka naaberkülad. Koos viidi läbi põnevaid sündmusi ja ekskursioone. Tavapäraselt toimub igal aastal moosipäev-simmaniga, jaanipäeva tähistamine, külamaja filmiõhtud, jõuluvana külaskäik, talgud.   Ja loomulikult osutab külamaja sotsiaalseid esmatasandi teenuseid: võimalus käia pesemas duši all ja kasutada pesu pesemiseks pesumasinat. Lisaks kasutasid inimesed võimalust toidukuivatis kuivatada marju, seeni, köögivilju, puuvilju.  TAAGEPERA KÜLAS ON HEA ELADA.

Eesti Kaunis Kodu 2023 nominendid:

Aare ja Jana Kembre kodu Valga linnas                     

Ants-Johannes ja Asta Looritsa kodu Valga linnas

Paulina ja Valentin Šmeljovi kodu Valga linnas       

Virge ja Allan Kõrrani kodu Valga linnas                    

Tarmo ja Julia Pikk kodu Tsirguliina alevikus Valga vallas             

Hilja Teoreini kodu Tsirguliina alevikus Valga vallas

Benita Kölleri ja Endla Lõkova kodu Valga linnas

Maarika ja Viljar Kerbi kodu Valga linnas            

Helju Kõivu ja Helev Grossi kodu Otepää vallas 

August Paju kodu Tõrva vallas                                

Valgamaa laureaadid:

Rita Tõkke suvekodu Tõrva linnas                         

Tõrva keskväljaku naabruses paikneb kaunis liigirikas linnaaed. Kunagisest poolmetsikust alast on kümne aastaga läbi katsetuste kujunenud huvitav ja hästi läbimõeldud aed. Kuna koduaia maapind oli väga märg ja muld vilets, siis mõned taimesordid ei soostunud seal kasvama. Tuli proovida erinevate taimedega, mis oleksid nõus kasvama vastutasuks aiapidaja külalislahkusele.

Ülle ja Richard Künnapi kodu Otepää vallas

Kes näeb, see mõistab: nende kodu on elustiil. Rikkaliku taimevaliku ning harmoonilise kooslusega iluaias on ruumi ja avarust. Kaunilt kujundatud looklevad peenrad ning puude-põõsaste grupid moodustavad vaikuse ja rahu oaasi. Suurel maa-alal laiuvad liigirikkad istutusalad. Lisaks ilmestavad aeda flokside, pojengide ja päevaliiliate kollektsioonid. Iluaed läheb sujuvalt üle dendropargiks, mille staariks on omanäoline ussikuusk. Aeda, kus igal sammul on näha armastust taimede vastu, on märganud ka kohalik kogukond. Selle aia perenaine on oma tahtejõu ja töökusega eeskujuks kõigile.

Mare ja Olaf Voode kodu Valga linnas

Mare ja Olaf on oma tibatillukese koduaia eest hoolitsenud väga suure südamega. Hämmastavalt väikesele maa-alale nutikalt rajatud tarbeaed täiendab iluaeda, või on see hoopis vastupidi. Leidlikult on lahendatud vihmavee kogumise süsteem.

Selles aias veedetakse oluline osa ajast. Nädalavahetustel leiab kogu pere tee siia kas grillima või lihtsalt koos aega veetma. Puhkehetkede nautimiseks leidub kohti terrassidel, lehtlas ja grillinurgas.Igaüks, kes siia aeda tuleb, tunneb end koduselt ja oodatult.

Ajakiri Maakodu korraldab konkurssi „Eesti kauneim maakodu 2023“. Konkursi võitja KODU kategoorias on

Eliisa ja Jaan Tammeorg

Kodu Otepää vallas Puka alevikus on pärit justkui fantaasiafilmist „Kääbik“.  Muinasjutuline rohetava mätaskatusega palkmaja on nii seest kui ka väljast ainulaadne meistriteos.

Valgamaa õnnitleb ja tänab teid!