Uudised

18:34 06.09.2023

6. septembril tähistati Valga maakonna 103. sünnipäeva maakondliku aaretejahi mänguga

Maakonna sünnipäeva tähistamine on Valgamaal toimunud traditsiooniliselt mänguga “Aaretejaht,” mis toimus ka sel aastal. 

„Meil on hea meel, et saame jätkata Valga maavalitsuse poolt algatatud traditsiooni tähistada maakonna sünnipäeva aaretejahiga. Oleme tänulikud Valga maakonna ettevõtetele ja organisatsioonidele, kes aitavad kingikotte täita,“ ütles Valgamaa Arenguagentuuri juhataja Anneli Kattai.

Aaretejahi start anti 6. septembril kell 17.00  kui veebiportaalis valgamaa.ee ja Valgamaa Arenguagentuuri  Facebook lehel avaldati info üheksasse maakonna eri paika peidetud aardest. Kokku anti iga aardekaardi kohta iga poole tunni järel kolm vihjet.  Niipea kui mõne piirkonna aardekaart leiti, avaldati sellekohane info ka maakonnaportaalis ja Facebook lehel.  Tavapäraselt on mõned vihjed ära tabatud väga kiiresti ja selgi korral sai esimene aardekaart omaniku vahetult peale teise vihje avaldamist, ehk pisut üle poole tunni peale mängu algust.

„Mängu ette valmistades  on meil väga huvitav avastada Valgamaa erinevaid paiku ja õppida tundma objektide aja- ja taustalugu. Aaretejahi korraldamisse on kaasatud kogu meie kollektiiv ja huvi uute ja ka tuttavate kohtade leidmise ning vihjete koostamise osas on jätkuvalt väljakutseid ja põnevust pakkuv. Samuti oleme saanud mängus osalejatelt tagasisidet, et jaht aardekaartidele on väga hasarti tekitav,“ rääkis Anneli Kattai.

Maakonna aaretejahi mängu korraldab Valgamaa Arenguagentuur.

Maakonna aardejahti toetavad Valga vald, Tõrva vald, Otepää vald, Tõrva Veemõnula, Mulgi Elamuskeskus, Malmizza, Pühajärve Paadisadam, Murimäe Veinikelder, Maks & Moorits, Valgamaa Spordiliit, Margii Iluruum ja Keil M.A OÜ (MAN).

Avaldame ka info selle aasta vihjete ja asukohtadega:

1. Aheru järve äärne Oore telkimisala: Tegemist on imekauni ja päris suure järvega. Siit 2022.a. toimunud karikavõistlusel välja püütud suurim ahven kaalus 252 grammi. Aardekaardi leiad endisest metsavahikohast, talukompleksist,  mis on täna populaarne suvitusala.

 

2. Holdre klaverimuuseumi infosilt: See paik asub Õhne jõe ääres ja sinna viivatel teedel võib kohata metsloomi. Siit kandist on pärit üks Eesti Vabariigi haridusministritest. Selles suures hoones, on tegutsenud kool, raamatukogu, külakeskus, pioneerilaager ja aardekaardi asukoht annab infot praegu siin tegutseva klaverimuuseumi kohta. 

 

3. Murimäe sissesõidu silt väravas: Sellesse piirkonda on koondunud üle-Eesti hinnatud toidukohad ja maaliliste vaadetega puhkekohad. Selles külas elas aasta alguse seisuga 26 elanikku. Aardekaart ja Dionysuse joogi mahuti tervitavad teid väidetavalt maailma kõige põhjapoolsemal terrassidel paikneva viinamäe sissesõidul.

 

4. Uniküla bussijaam: Siin asus üks kaheksast Eestis paiknenud tuumalõhkepäid kandnud raketibaasist. Selles külast on pärit Mangu Sild. Aardekaardi asupaigast lahkudes võis laulu autor kasutada oma  kirjutatud laulusõnu: „Teele, teele kurekesed…“.

 

5. Tehvandi külakiik: Selles paigas võib kohata nii eesti, kui välismaa kuulsusi. Tegu on Eesti suurima talispordikeskusega. Aardekaardi asukohas Neljakasemäel asuvat seadeldist võivad alla 12.a. lapsed kasutada ainult täiskasvanu järelevalve all.

 

6. Hummuli mõisahoone: Tegu on tüüpilise paigaga Valgamaal - endist mõisahoonet ümbritseb park. Pargist leiab Hiina meditsiinis tunnustatud raviomadustega vetruva koorega Amuuri korgipuu. Aardekaart peidab end hoonel, kus asub Valgamaa ainus mõisas asuv kool ja lasteaed.

 

7. Valga raudteejaamas asuv jalakäijate sild: Antud koht on sajandeid ligi meelitanud kaupmehi ja ettevõtjaid. Siia taristu rajamisega kahekordistus piirkonna rahvaarv. Aardekaarti varjab ligi 200-meetri pikkune sild, mis asetseb 7 meetri kõrgusel. 

 

8. Kuigatsi kooli mälestuskivi: Märtsis 1927 valiti seal vallavanemaks Peeter Ojaver, kelle kuupalgaks määrati 2000 marka. Selle mõisakompleksi kauneimaks hooneks on peetud kasvuhoonet. Aardekaardi asukoha vahetus läheduses tegutses eelkõige nõukogude ajal eriinternaatkool.

 

9. Ritsu külapaltsi kõlakoda: See piirkond on esindanud Valgamaad üle-eestilisel „Aasta küla“ konkursil. See paik asub nii Linnas kui külas. Aardekaardi asukohas saavad külainimesed kokku ja lasevad laululgi kõlada.

Kaasrahastanu EL
Valgamaa Arenguagentuur