Uudised

21:23 26.11.2019

Tunnustati maakonna parimaid vabaühendusi ja kogukondade eestvedajaid

Täna toimus Sangaste mõisa ringtallis Valgamaa MTÜ-de aastaseminar Märka Tegusaid Ühendusi, mille raames tunnustati maakonna tublimaid vabaühendusi ja kogukondade eestvedajaid.

Konkursile Valgamaa MTÜ ja Väärt kodupaik 2019 laekus 16 kandidaati, suurema tunnustuse pälvisid neist neli: Puka Kogukond kui eluterved eestvedajad, Rasmus Onkel ja KOTUS võrgustik kui võrgu(s)tatud piirkond, Otepää Motoklubi, kes liigub mürinal läbi elu ja Sooru küla (MTÜ Sooru Arendus) kui väärt kodupaik 2019. Eelmainitud ühingutest valmisid ka tutvustavad videoklipid, mis aitavad nende tegevusi tutvustada ja mis laetakse avalikuks jälgimiseks Youtube keskkonda:

https://www.youtube.com/watch?v=nXFrYJR4Wig&feature=youtu.be  

https://www.youtube.com/watch?v=MKAJWbJ69Ls&feature=youtu.be 

https://www.youtube.com/watch?v=GnVlkPU4ujc&feature=youtu.be  

https://www.youtube.com/watch?v=lYDQ_FoFzmo  

MTÜ seminar ja tunnustussündmus Märka Tegusaid Ühendusi toimus kaheksandat  aastat, selle aja jooksul on tunnustatud 40 ühingu tegemised.

 

Tunnustamisele eelnes seminar, mille raames rääkisid piirkondade tegevustest Karl Kirt Tõrvast, Ivika Nõgel Vidrikelt ning Rasmus Onkel Tahevalt. Koostöö võimalikkuse ja vajalikkuse teemal arutlesid Merike ja Margo Mitt.  

 

Seminari Märka Tegusaid Ühendusi korraldas Valgamaa Arenguagentuur koostöös Valgamaa Partnerluskoguga  ja  selle toimumist toetavad Valgamaa Partnerluskogu, Valgamaa Omavalitsuste Liit ning Kodanikuühiskonna Sihtkapital. Seminar toimus üle-Eestilise Ühisnädala raames.

 

Ühisnädal on kodanikualgatusi tutvustav nädal, mida korraldavad maakondlikud arenduskeskused koostöös arvukate partneritega alates 2012. aastast. Ühisnädala  sündmused toimuvad vahemikus 26. november kuni 3. detsember.

Veel Valgamaa MTÜ ja Väärt kodupaik konkursile esitatud kandidaate:

  1. Hummuli Noortekeskus on 2019 aastla silma paistnud mobiilsekinosüsteemi soetusega, mille abil on kaasaegseid filme võimalik tuua ka kõige väiksemasse maanurka, ka kõige väiksemasse kultuurimajasse või ka kõige väiksemasse kooli. MTÜ on võtnud südameasjaks kino arendamise piirkonnas.
  2. Spordiklubi Karula on oma eesmärgiks seadnud Karula piirkonna ja kogukonna vaba aja sisustamise läbi aktiivse liikumise.  Spordiklubi rajas 2019. aastal Karula Teeninduskeskuse  ruumidesse neljarealise lasketiiru koos siseronimisseinaga. Tegemist on piirkonna täiesti uute harrastustega.
  3. MTÜ Taagepera külaselts korraldas Laulu- ja tantsupeo raames rahvapidu Valga maakonnas. Ning selle suure ja uuendusliku LED ekraanil ühisvaatamise ja laulmise korraldamisega saadi väga hästi hakkama, rääkimata iga-aastastest ja igapäevastest tegevustest, mis küla elus hoidmiseks hädavajalik on.
  4. Varjupaikade MTÜ Valga loomade varjupaik teeb tänuväärset tööd hulkuvatele loomade püüdmisel ja vajadusel uute kodude leidmisel. Seal  töötavad,  suure empaatiavõimega inimesed, kaasates oma tegevusse vabatahtlikena teisi loomade heaolust hoolivaid inimesi. Loomade heaolu parandamiseks korraldavad laatadel erinevaid auhinnamänge
  5.  Valga Toidupank abistab puudust kannatavate inimeste ja lasterikaste perekondade toidulaua katmisel, kasutades selleks toidu päästmist ja kogumist, samuti osaletakse Euroopa Liidu programmi kaudu toiduabi jagamisel. Päästetud toidu ja jagatud toidu kogused on muljetavaldavad – selle aasta jooksul üle 50 000 kilogrammi!
  6. Lüllemäe rahvaõpistu tegutseb aastaid ja nende tegevused on maakonnas tuttavad – erilise au sees peavad nad kunsti ja käsitööga tegelemist ja sellealaseid koolitusi, kuid vaid käelised tegevused ei kirjelda nende poolt korraldatavate koolituste kirjut ampluaad – tõelised rahva õpetajad.
  7. Otepää Aedlinna Seltsingu tegevuse eesmärgiks on Aedlinna inimeste elu-olu jäädvustamine ja kogukonnas elanike kaasahaaramine aktiivsele tegutsemisele oma kodukohas. Seltsingu tegevus olnud väga aktiivne – korraldatud koduõue laatasid, perepäevi, kevadisi pargikoristamisi, ja palju muud põnevat, mis on Aedlinna elanike seas saanud küllaltki populaarseks. Seltsing on välja andnud ka piirkonna elu kajastava raamatu ja selle liikmed osalevad aktiivselt oma elupaiga väärtustamises ja hoidmises.
  8. Otepää Naisselts on väärika ajalooga mittetulundusühendus, mille põhiliseks  eesmärgiks on olnud heategevus ja enesearendus. Samuti saab seltsi teeneks lugeda emadepäeva ja isadepäeva piduliku tähistamise algatamise Otepää vallas, nad tegutsevad talveturul, korraldavad Otepää rahvamuusikute ja käsitöömeistrite päeva. Jõulude ajal peetakse meeles Otepää hooldekodu elanikke.
  9. MTÜ Dirty South tegeleb ekstreemspordi harrastamise propageerimise  ja Valga Skatehalli haldamisega.  Valga Skatehall on paljudele noortele muutunud oluliseks vabaaja veetmise kohaks, kus kohtuvad erinevas vanuses, erinevate kultuuridega inimesed, keda kõiki ühendab kirg ekstreemspordi vastu. Rulatajad,  BMX'i, tõukeratta ning rulluiskudega sõitjad on kasvanud omamoodi kogukonnaks, elavad kaasa üksteise õnnestumistele ja ebaõnnestumistele ning osavamad aitavad ja õpetavad algajaid.
  10. Vidrike kogukonnas toimuvad erinevad külaüritused, kuhu on oodatud ka kaugema kandi rahvas. Eelmisel aastal osaleti Eesti Aasta küla valimistel. Kogukond algatab piirkonnas uutsi omanäolisi koostegemisi  – avatud hoovide päev, külaturg, koos kokkamine,  maal elamise päev ning ilus koht on puhtaks boonuseks, kus tegutseda.
  11. Kuigatsi Raamatukogu ja kogukond Kuigatsi külamaja on alati mõnusalt soe ja hubane, kus on nii korras ruumid kui heatahtlikud eestvedajad, kes sel aastal vahepeal pause jäänud tegevusi uue hooga käima tõmbavad, olgu selleks siis lihtsalt külarahva kokkusaamised või trennid-huviringid regulaarselt kooskäijatele.  

12. Arula küla tähistas sel aastal oma 600. juubelpidu, avati küla mälestuskivi, küla auks toimus  Tõnis Mägi kontsert Otepää kultuurimajas, võõrustati kõrgkoolide rektoreid . Peeti meeles piirkonnast pärit vabadusvõitlejaid ja Otepää piirkonna aasta isagi on Arula mees Juhan Seer. Küla igapäeva kuulub ka oma raamatu levitamine ja tegevuste kohta blogi pidamine.
 

Kultuuripärand