Uudised

00:50 23.05.2024

Valga-Valka piirilaada noortelaat tõi kokku õpilaste firmad nii Eestist kui ka Lätist! (Lisatud fotoalbum ja laadavideo)

11. mail toimus Valga-Valka piirilaada raames taas Valga-Valka piirilaada noortelaat, kus osales kokku 35 õpilaste firmat Eestist ja Lätist.

Noortelaadal said kauplejatena osaleda noored vanuses 13-21 aastat (k.a), kelle mini- või õpilasfirmad pidid olema registreeritud kas Junior Achievement Eesti või Junior Achievement Läti õpilasfirmade registreerimissüsteemis või Valgamaa noorte ettevõtlusprogrammi Nupp Nokib konkursile. Lisaks pakuti Valgamaa noortele maakonna noortekeskuste ja koolide alt võimalust osaleda noortelaadal enda ühekordse projektfirmaga, mille lisatingimusteks oli see, et firma loomist on toetanud kooli- või noortekeskusepoolne juhendaja/õpetaja.

Valga-Valka piirilaada noortelaada fotoalbumi leiab siit: https://www.facebook.com/media/set?vanity=valgamaaarenguagentuur&set=a.1214224119985785

Valga-Valka piirilaada noortelaada videokokkuvõte:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laadal osales õpilaste firmasid lisaks Valgamaale ka Võru- ja Tartumaalt ning Läti poolelt Valkast ja Riiast. Osalenud õpilaste firmad pakkusid väga erinevaid tooteid ja ka teenuseid: alates küünaldest, heegeldatud mänguasjadest, laualampidest, valgete jalanõude puhastuskomplektidest, lauamängudest, taimekasvatuse komplektidest kuni võtmehoidjate, heegeldatud patsikummide, teesegude, 3D prinditud mänguasjade, maitsestatud mandlite ning puudelõhkumise ja aedade koristamise teenusteni välja.

Lähemalt saab laadal osalenud õpilaste firmade toodetega pildikujul tutvuda siit: https://www.facebook.com/photo?fbid=1204288927645971&set=pcb.244198652115491

 

Valga-Valka piirilaada noortelaada raames toimus noortele lisaks 2 võistlust:

  • Valga-Valka piirilaada noortelaada laadavõistlus;
  • Valgamaa noorte ettevõtlusprogrammi Nupp Nokib finaal, mille raames selgusid 2023/2024 hooaja parimad Valgamaa õpilas- ja minifirmad.
     

Parimaid aitas välja valida neljaliikmeline žürii, kes sel aastal oli kooseisus:

  • Jelena Kalames - Tartu Loodusmaja huvikooli direktor;
  • Kadi Kaur - Võrumaa Arenduskeskus, noorte ettevõtlikkuse projektijuht;
  • Ülle Vilo - Valgamaa Arenguagentuur, ettevõtluskonsultant;
  • Karl Kirt - Tarvastu Gümnaasiumi direktor. 

 

Valga-Valka piirilaada noortelaada laadavõistluse tulemused:

  • Parim toode/teenus - ÕF AssaIdu Võru Gümnaasiumist (istutuskomplekt maitsetaimed kasvatamiseks). Auhinnaks elamuskoolitus Otepää Seikluspargis;
  • Parim müügitöö - ÕF FreshSholes Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist (antibakteriaalse toimega jalanõudeodorant). Auhinnaks elamuskoolitus Tõrva Veemõnulalt;
  • Silmapaistev müügilett - ÕF Mandlix Võru Gümnaasiumist (maitseelamusi pakkuvad mandlid) .Auhinnaks meeskonnakoolitus Loodusturism OÜ-lt;
  • Eriauhind "Silmapaistev noor" - Hardijs Plume, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija. Auhinnaks lauamäng Catan;
  • Eriauhind "Teab, kuhu tuli" - ÕF Botanica Võru Gümnaasiumist (marjadega maitsestatud pulberteed). Auhinnaks meeskonnakoolitus Pühajärve Paadisadamalt;
  • Eriauhind "Meeldejääv müügitöö" - ÕF Arengujärgus Nõo Reaalgümnaasiumist (ise kokkupandav taskulamp inseneeria ja elektroonika valdkonnaga tutvumiseks ja õppimiseks). Auhinnaks meeskonnakoolitus Pühajärve Paadisadamalt;
  • Eriauhind "Eristuv toode" - Tilapija Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija (eridisainiga nagid). Auhinnaks meeskonnakoolitus Pühajärve Paadisadamalt.

 

Valgamaa noorte ettevõtlusprogrammi Nupp Nokib üheksanda hooaja finaalis osales 6 õpilas- ja minifirmat:

Nupp Nokib finalistide toodete ja ülevaadetega nende firmadest saab lähemalt tutvuda siin: https://www.facebook.com/photo?fbid=841308568029838&set=pcb.841310338029661

 

Valgamaa noorte ettevõtlusprogrammi Nupp Nokib finaali tulemused: 

  • I koht - ÕF StepShine Valga Gümnaasiumist (Valgete jalanõude puhastusvahend/komplekt). Auhinnaks 500€ ja Nupp Nokib rändkarikas.Võtjate puhul tõi žürii esile professionaalse terviklahenduse: kliendi probleemi lahendamisele suunatud toode, hea stiiliga ning läbimõeldud müügilett, tugev müügitöö laadal ning vaba esinemine laval.
     
  • II koht - ÕF AMP Tõrva Gümnaasiumi ja Valgamaa Kutseõppekeskuse ühine õpilasfirma (taaskasutatud klaasist pudelitest laualambid). Auhinnaks 300€. ÕF AMPi meeskond jäi silma aktiivse, julge ja avatud müügitööga ning materjalide taaskasutusega, läbi mille iga loodud laualamp oli teistest erinev nii kuju, suuruse kui ka värvi poolest, kuid samas oli kõigil toodetel ühtne stiil ja terviklik lahendus.
     
  • III koht - MF Mängutaru Tõrva Gümnaasiumist (Lauamäng "Mesilased koju"). Auhinnaks 200€. MF Mängutaru puhul toodi esile nende pühendumust enda toote arendamise puhul. Nad täiustasid ja arendasid enda toodet terve õppeaasta jooksul. Tähelepanu oli pööratud taaskasutusele - uue võimaluse ja mängulise lahenduse said erinevad kangajäägid, millest vormiti hariv mäng lastele. Samuti toodi esile nende väga siirast ja loomulikku toote tutvustamist ja laval esinemist.  
     
  • Eripreemia "Raskustest tähtede poole" - MF S.A.M.E Tõrva Gümnaasiumist (võtmehoidjad ja enda poolt loodud piltidega T-särgid). Auhinnaks meeskonnakoolitus Sette talult. MF S.A.M.E noored päädisid žürii tähelepanu enda võitlejahingega. Õpilaste firma koges õppeaasta jooksul erinevaid takistusi seoses liikmete vahetumise, uue toote loomise ja arendamise ning enesemotiveerimisega. Hooaja lõppedes olid noored arenenud tugevaks meeskonnaks, kellel õnnestus piirilaada noortelaadal osalemisega varasemad muutustest tulnud lisainvesteeringud enda minifirmasse pöörata hooaja lõpuks kasumisse.

Žüriiliige Jelena Kalames võttis Valga-Valka piirilaada noortelaada kokku järgnevalt: "Oluline on märgata, et noorte tegutsemine mini- ja õpilasfirmades arendab neis mitmeid oskusi, mis on olulisemad pelgalt finantsnäitajatest. Selline õppevorm arendab suhtlemisoskust, võimet kiiresti kohaneda ning avardab töömaailma vaadet. Need oskused on väärtuslikud mitte ainult nende praeguses tegevuses, vaid ka tulevikus. Seega võib öelda, et noorte suurim vara pole mitte ainult nende tooted või teenused, vaid nende kogemused ning oskused, tahe õppida ning kasvada läbi ettevõtluskogemuse". 
 

Tegevusi viiakse ellu meetme „Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond” projekti „Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored“ vahenditest.