Uudised

15:01 27.10.2020

Maitsete nädal “Metsast taldrikule” toob novembris Valgamaale metsikud toiduelamused

Esmakordselt toimuv Lõuna-Eesti maitsete nädal “Metsast taldrikule” ootab 5.-15. novembrini kuues Lõuna-Eesti maakonna toidukohas huvilisi maitseelamustele.

Ligi 60 toidukohta on pannud kokku erimenüüd, milles on vähemalt ühe komponendina kasutatud eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikust toorainest. Valgamaalt osaleb 10 toitlustuskohta, kelle menüüs on esindatud põdrasammal, ulukiliha, chaga, metsaseened, kuuseokkad, tammetõrud. Erimenüü hind on vahemikus 15 – 19 eurot.

“Valgamaa toidukultuur on rikkalik, maitsed pärinevad eesti talupojaköögist, mida on rikastanud erinevad kultuurid ning 20. sajandi naudingud. Toit on jäänud meie omapäraks ning seda väljendab hästi maitsetenädala teema „Metsast taldrikule“. On hea meel näha, et esimest korda toimuv Lõuna-Eesti maitsete nädal on esikohale seadnud piirkonna köögi tugevused ning annab võimaluse tulla nautima metsasaadusi ning väiketootjate toodangut. “ ütles SA Valgamaa Arenguagentuuri infospetsialist Epp Kalja. “Valgamaa maitsed pärinevad metsast, põllult ning kohalikelt talunikelt ja pakuvad tervislikku, mitmekülgset maitserännakut läbi erinevate kultuurikildude. Lõuna – Eesti ootab külla koos oma eriliste maitsete ja maagiliste paikadega. “

"Inimesele ei ole tähtsamat asja kui toit tema enda kodu ümbrusest. Tootjana üritan ma pakkuda seda toitu, mida olen ise kasvatanud, ja ka tarbijana hindan puhast ja eestimaist toorainet. Maitsete nädal “Metsast taldrikule” on põnev seetõttu, et menüüdes on kasutatud ka selliseid tooraineid, mida tavaliselt valikust ei leia ja mida on keeruline hankida nagu näiteks kivipuravikud või kuuseriisikad,” ütles Lõuna-Eesti maitsete nädalal osalev Kivitalu peremees Jüri Makarov.

Meeldejäävad maitseelamused ootavad külalisi veel viies maakonnas: Tartumaal, Jõgevamaal, Põlvamaal, Viljandimaal ja Võrumaal. Kõikide toitlustajate ja menüüdega saab tutvuda kodulehel www.visitsouthestonia.com/metsasttaldrikule.

"Metsast taldrikule" sündmuse eesmärgiks on suurendada toitlustusasutuste külastatavust, toetada piirkonna arenevat toidukultuuri ja toidu väiketootjaid ning tõsta esile kohalikku toorainet.

Lõuna-Eesti maitsete nädalat korraldavad: SA Valgamaa Arenguagentuur,  Tartu linn, Tartu Ärinõuandla, Lõuna-Eesti turismiklaster, SA Tartumaa Turism, Jõgevamaa Koostöökoda, Põlvamaa Arenduskeskus, Võrumaa Arenduskeskus ja Lõuna-Eesti LEADER tegevusgrupid. Ideekontseptsiooni loomisele aitasid kaasa: Tartu Teaduspark, TÜ Taluturg, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.

Tutvu üritusega Facebookis: www.facebook.com/events/386318499034438  

 

Lisainfo:

Epp Kalja

infospetsialist

SA Valgamaa Arenguagentuur

Tel: +372 56 260 689

E-post: epp.kalja@valgamaa.ee 

www.visitsouthestonia.com/metsasttaldrikule

 

Maitsete nädalaga seotud kulud kaetakse osaliselt Euroopa Regionaalarengu Fondist prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine“ meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevuse  5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“ – raames.

Kultuuripärand