Uudised

15:23 28.05.2018

Valgamaa arengustrateegia visioon: kas jätkame Lõunamaana või Ugandina?

Valga- Valka Kreis, Suur- Mulgimaa pealinn Tõrva ja taliolümpialinn Otepää- kas reaalne tulevikuvisioon Lõunamaast või Ugandi maakonnast?  Sellistel teemadel visiooni ehk soovitud tulevikupilti maakonna arengust kogunes 24. mail Valga Raekojas toimunud seminarile looma 45 ärksat inimest.  Hea meel, et nende hulgas olid Valga, Tõrva ja Otepää volikogu esimehed, vallajuhid, samuti arendusspetsialistid, maakonna erinevate valdkondade huvigruppide esindajad, eksperdid, ettevõtjad, vabaühenduste liikmed, riigiametite esindajad ning aktiivsed kogukonnaliikmed.

Ideede lennuks paarkümmend aastat ettepoole lõi ruumi Margus Timmo Setomaalt. Esialgu kaardistati haldusreformijärgsete valdadega seonduvad märksõnad. See tundus olevat üks kergemaid ülesandeid. Valga vald- see on multikultuursus, piirikaubandus, raudtee, kvaliteetsed teenused hariduse ja sotsiaalvaldkonnas,  suured sündmused- laadad, ajalugu, puitarhitektuur, loodus. Tõrva valla märksõnadeks kujunesid- mulkide identiteet, puidu väärindamine, turvaline linnaruum ja hea elukeskkond, kokkuhoidev kogukond, noored „vedurid“, leidlikud inimesed, suvituskeskkond, põllumajandus, looduslik ja ajalooline pärand. Otepää märksõnad tänases ajahetkes olid meeskonna arvates sport ja eriti rahvusvaheline mõõde, turism, loodus, meedia ja kommunikatsioon (ka negatiivne võib müüa!), suvituskoht.

Kastist välja mõtlemine ehk „hullud ideed“ oli juba keerulisem pähkel. Kuidas visandada tulevikku kui tead enam-vähem kõiki ohumärke, võimalikke takistusi, rahvastikuprognoose ning valla prognoositavat eelarvelist võimekust? Usun, et lahenduse võti oli osalejate sünergia ja ruumi positiivne aura! Valga valla hullud ideed said järjestuse nii: Valga kreis oma erimaksudega, Valga-Valka linnak koos spaade, teeninduse ja kaubandusega, Valga transpordiühenduse tagamine lennujaama, sadama ja rongiühendus Riia- Valga- Peterburg- Moskva. Tõrva hulluks ideeks said: Suur- Mulgimaa keskus, Tõrva nn nišši õppeasutus uue „Organic Estonia Programm“ raames (puit, loodusteadus, IT) koos praktikabaasidega, EKÖ pealinn, Tõrva= Eesti Veneetsia ehk ühendame veekogud Tõrvast Pihkvani ja enam. Otepää valla osas sai enim toetust idee luua spordiakadeemia, taastada linnamäe linnus, ehitada aastaringselt kasutatav suusatunnel. Maakondlikult jäi kõlama vajaduspõhiste ja loogiliste transpordiühenduste loomine, valdkondlik koostöö, õppe- või tutvumisreisid ja külastused naabrite juurde. Valgamaa Arendusagentuuri juht Rein Org tuli esitas aga lõppakordiks kõige pöörasema idee- muuta maakonna nime. Kõik maakonnad ei kanna ju maakonnakeskuse järgi oma nime. On uus nimi siis Lõunamaa või Ugandi, seda näitab aeg ja kindlasti on vaja selleks kolme omavalitsuse ühist otsust riigitasandil esitamiseks. Kas selles või mõnes teises nimetuses. Või kas üldse. Valmisolek oli visionääridel seminari lõppedes selleks olemas.

Visiooniseminari korraldas Valgamaa Omavalitsuste Liit. Seoses haldus- ja riigireformiga on liidu üks ülesannetest maakonna arengu kavandamine ja selle elluviimise suunamine läbi  arengustrateegia koostamise protsessi. Maakonna arengustrateegia valmib koostöös valdade arengukava koostamisega. Arendusvaldkondade teemarühmade laiendatud koosolekud toimuvad 29. mail Tõrvas, 30. mail Otepääl ja 31. mail Valgas. Täpsem info nende valdade kodulehtedel. Valdade arengukavad peaksid olema kinnitatud kohalike omavalitsuste volikogudes hiljemalt 15. oktoobril. Maakonna arengustrateegia kinnitatakse kohalike omavalitsuste volikogude poolt hiljemalt 15. jaanuaril 2019.

 

Valga maakonna ARENGUSTRATEEGIA ja KOV ARENGUKAVAD

Ajakava kokkulepped

 

Juhtrühma laiendatud koosolek koos teemarühmadega (nö „kõva“, „pehme“ valdkonna) arutelu (+ maakonna arengustrateegia töörühma liikmed):

29.05.2018 Tõrvas: 10.00 „pehme pool“; 14.00 „kõva pool“

30.05. 2018 Otepääl: 10.00 „pehme pool“; 14.00 „kõva pool“

31.05.2018 Valgas: 10.00 „pehme pool“; 14.00 „kõva pool“

 

Arenguseminar

11.06.2018 Valgas kell 15.00;

12.06.2018 Tõrvas kell 15.00;

18.06.2018 Otepääl kell 15.00.

 

Oma osalemise soovist teatamiseks palume alltoodud kontaktidel ühendust võtta.

 

 

KONSULTANT

Rivo Noorkõiv

OÜ Geomedia konsultant

rivo@geomedia.ee

Tel. 5132414

 

KOORDINAATOR

Mare Raid

Valgamaa Omavalitsuste Liit

Tel 527 7583

Mare.raid@otepaa.ee

Foto: 24.mai seminari töörühmad teevad ettekandeid. Autor: Aet Arula