Uudised

13:23 17.03.2017

Tippettevõtja Kuldar Leis alustab Põlvamaa Arenduskeskuses tööd Kagu-Eesti ettevõtjate nõustajana

Maakondlike arenduskeskuste võrgustiku nimel korraldati hange, eesmärgiga värvata ettevõtluskonsultandid, kelle töö tegevuspiirkonnad on maakonnapiire ületavad. Uue teenuse eesmärk on piirkonna kasvupotentsiaaliga ettevõtete toetamine läbi arengunõustamise, rõhuga ettevõtte lisandväärtuse kasvatamisele, müügitulu ja ekspordi kasvule ning optimeeritud tööjõu kasutusele. 

Kuldar Leis on endine Hoiupanga regioonijuht, tuntud kui Ösel Foodsi ja Premia Foodsi endine juht, samuti kui Eesti esimese sertifitseeritud passiivmaja rajaja ning seotud ühe omanikuna senini ligi kümne areneva ettevõttega. Lisaks töötab Kuldar Tartu Ülikooli Ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse arendusjuhina ja on Põlva valla volikogu esimees.

„Mulle läheb Kagu-Eesti ettevõtluse käekäik väga korda, kuna olen siit piirkonnast pärit ja ligi 25 aastat ettevõtlusega tegelenud. Nüüd tunnen, et võiksin oma kogemust edasi anda," kommenteeris pakkumise vastuvõtmist Kuldar Leis.

Leisi sõnul aitaks Kagu-Eesti ettevõtete arengule kaasa aeg-ajalt oma igapäevategevustest kaugemale vaatamine, et värskendada teadmisi, koguda uusi ideid või saada julgust ettevõtluses järgmiste sammude tegemiseks. Selleks võiks tihedamalt suhelda ettevõtjatega teistelt tegevusaladelt, samuti näiteks turunduse või ekspordi valdkonna konsultantidega. „Noore ettevõtjana pidasin väga lugu kogenumate ja teisel alal tegutsevate inimeste soovitustest ja jagatud kogemustest. Tagasi mõeldes oli sellel infol toona oluline väärtus," sõnas Leis.

Kuldar leiab, et Kagu-Eestis võiks eelkõige arendada tootmist ja tehnoloogilisi start-up-e: „Neid võib välja mõelda ja arendada Tallinnas, aga sama edukalt ka Kagu-Eesti metsade vahel."

Koostöö valdkonnas peab Leis heaks näiteks Võrumaal asuvat puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskust Tsenter, kus puidu- ja mööblifirmad saavad sõltumata ettevõtte asukohast tootearendusega tegeleda. Leis leiab, et koostöö saaks olla palju tihedam, kui toodete valmistamisel eelistataks ja kasutataks teiste sama piirkonna ettevõtete kompetentsi ja/või toodetud materjale mitte ei ostetaks neid sisse kaugemalt.

„Selle töö kaudu tahaksin eelkõige toetada neid ettevõtteid, kel on laienemise ambitsioone oma piirkonnast tervele Eestile või ekspordi suunas. Arenguvalmis Kagu-Eesti ettevõtjad võiksid loomulikult ka ise initsiatiivi üles näidata ja minuga ühendust võtta," julgustab Leis.

Põlvamaa Arenduskeskuse juhataja Hegri Naruski sõnul on nüüd keskuse tegevusfookus tunduvalt laiem: „Siiani on meie klientideks olnud valdavalt alustavad või mikroettevõtted. Tegutsevad või kogenud ettevõtjad vajavad aga pigem võrdset partnerit, kellega oma ettevõtte probleeme või takistusi arutada. Kuldar Leisi asumine Kagu-Eesti ettevõtlusnõustaja kohale annab selleks väga hea võimaluse, kuna tal on kogemusi väga erinevate ettevõtete ja ekspoditurgudega."

Üle Eesti töötavad alates märtsi kuust maakondlike arenduskeskuste võrgustikus kuus väga hea ettevõtluskogemusega piirkondlikku ettevõtluskonsultanti: Eduard Laur Harjumaal, Ermo Brecher Kesk-Eestis (Jõgeva-,Järva-, Raplamaa), Urmas Treiel Lääne-Eestis (Lääne-,Hiiu-,Saaremaa), Kuldar Leis Kagu-Eestis (Põlva-Võru-Valga ), Kristo Tõnissoo Pärnumaal ja Tiina Pitsenko Viljandimaal. Konsultandid pakuvad teenust vähemalt kolm aastat tegutsenud ettevõtjatele, kellel on minimaalselt kaks töötajat ja 80 000 eurone müügitulu aastas ning kes asuvad väljaspool Tallinna ja Tartut.

Teenust rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ning tellijaks on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. 

Eestis on kokku 15 maakondlikku arenduskeskust. Pakume riigi, Euroopa Liidu ja kohalike koostööpartnerite toetusel info- ja nõustamisteenust ning arendustuge alustavatele- ja tegutsevatele ettevõtjatele, kodanikuühendustele ja kohalikele omavalitsustele.

Maakondlikud arenduskeskused on kohalike omavalitsuste ja riigi poolt asutatud iseseisvad sihtasutused, mis toimivad koordineeritud koostöövõrgustikuna (MAK-võrgustik).


Foto: Kristjan Teedema


Lisainfo:
Kuldar Leis
Kagu-Eesti ettevõtlusvaldkonna nõustaja
Põlvamaa Arenduskeskus
Tel: 504 8123
E-post: kuldar.leis@polva.ee